Биоразнообразието като предизвикателство за утрешния ден

Биоразнообразието  като предизвикателство за утрешния ден

Биоразнообразието като предизвикателство за утрешния ден

La Biodiversité, un défi pour demain ! Биоразнообразието, предизвикателство за утре!

Biodiversity: Tomorrow’s Challenge ! Биоразнообразие: Утрешното предизвикателство!

 

Доклади от международни експерти ни предупреждават от 2007 г. за драматичните последици от глобално затопляне. Тези доклади се потвърждават редовно и едно е ясно: планетата знае и ще знае големи екологични проблеми.
Основната идея на проекта: Нашата среда е крехка, нашите студенти трябва да разберат въздействието техните действия, защото те са гражданите на утрешния ден.
Изследването на този проблем изглежда уместно в основните европейски училища. Въобще
страните от Европа, тези наблюдения са направени. Тази работа е възможност да разберете и сравните различните заплахи някои видове във всяка от страните партньори. Този проект също ще бъде споделяне на знания, подходи, осъзнаване, решения за защита на околната среда.
Учителите ще бъдат обучени по дидактичен и научен подход от организациите свързани с проекта (природозащитни лиги, регионални паркове). В края на проекта студентите ще могат да мобилизират своите знания за разбиране на проблемите свързани с околната среда и устойчивото развитие, за да действа съответно за защита на биоразнообразието, застрашено от глобалното затопляне.
Оценяваме 700 студенти, 90 учители и 30 специалисти, насочени към дейностите като част от
на проекта. Тяхното участие ще бъде чрез дейностите по проекта през двете години на работа:
През тези 2 години студентите ще разработят действия за измерение:
-научни: изследване на дървото: живо същество, жизнен цикъл, моделиране - Опис на видове
в близост до училища - засаждане на дървета, жив плет - правене на изложби с опори медии (радио, местна телевизия, преса ...), по време на събития (панаир, изложба, пазар ...) – инсталация на насекомите (пръчки насекоми, мравки, пеперуди, пчели, охлюви, ...)

 - Проучване на хранителната верига в биотопа, който е дървото. - създаване на плакати за опазване на видове (дървета, насекоми, птици, бозайници) - посещения на градски и селски природни зони, защитени територии, гора.
-социални и граждански: разработване на правила за живот и отговорности на всеки, формализиране и обмен с партньори - доклади за срещи с местни заинтересовани страни по проекта (silviculturists, майстори на дърво, градинари ...) - редовно писмо кореспонденция между класове
-икономически: посещение на дъскорезници, дърводелски, фабрики за хартия ... - реализация на хербарий експлоатирани местни видове. - съвместно управление на ресурсите на проекта, определени за няколко специфични образователни действия (организиране на изложби и събития, визуална продукция, ...)
Цялата тази работа ще доведе до:
-написване и разпространение на "Европейската харта за поддържане на биоразнообразието",
-създаване и разпространение на брошура, обобщаваща и финализираща двете години на проекта (представяне на училища, харта, плакати, снимки на водещи акции, работа на учениците, ...)
- стартиране на WEB пространство (уебсайт и платформа за онлайн споделяне). Около 1500 души косвено ще се възползват от дейности, организирани в част от проекта: родители, след училище, партньори, широка публика ... Тези хора ще се включат в определени проектни действия (излети, посещения, изложби ...) и получаване на публикации, продукции
и резултатите от нашата работа.
Крайната оценка ще измери въздействието на нашите педагогически действия. Той ще се състои от a формативно оценяване за 2 години и 2 обобщителни оценки в края на всяка година.
Формиращата оценка ще се фокусира върху научния подход, социалния и гражданския подход,
езиков подход.
Обобщените оценки ще се съсредоточат върху придобиване и / или укрепване на умения в жив език, овладяване на знания (наука, география, математика, технологии, нравствени и граждански инструкции, овладяване на езика, визуалните изкуства ...), овладяване на компютърния инструмент и на ИКТ.
Този проект ще даде възможност на учениците да измерват въздействието на своите действия, да се включат в защитата на околната среда и да осъзнаят своето гражданство на местно ниво Европейска. Това трябва да им позволи да развият уважение към околната среда и към другите, смисъла на тяхната отговорности в ежедневието си.
Работата ще бъде оценена на местно ниво: родители, местни училища, общности
местните власти, организации, свързани с проектите ... и по-нататък от уебсайта "www.biodiversity-challenge.eu"